BÁBOVKA mnoha podob, tvarů i zdobení

17.02.2021

Taky milujete vůni čerstvě upečené bábovky? 
Jako malá jsem vždy o víkendu milovala tuhle nádhernou linoucí se vůni po celém bytě. A ještě raději jsem vždy s mamkou připravovala těsto a pak v troubě pozorovala, jak se peče.
Dnes na bábovce miluji nejen tyto vzpomínky, ale hlavně snadnost přípravy a v dnešní době i neskutečné možnosti obměn - jak v ingrediencích, tak hlavně v možnostech tvarů, které dnešní formy nabízejí. Je to pastva pro oči! A to si pak říkáte...  "Co lze dneska z "obyčejné" bábovky" vykouzlit"

Ingredience:

3 vejce2 dl mléka
125 g másla nebo Hery
140 g moučkového cukru2 vanilkové cukry
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
šťáva a kůra z jednoho citronu
kakao (jak kdo má rád)
tuk
hrubá mouka na formu 

Postup přípravy receptu

  1. Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, vmícháme žloutky, citronovou kůru a šťávu, přiléváme vlažné mléko střídavě s polohrubou moukou, smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Vyšleháme bílkový sníh a opatrně ho zamícháme do těsta, těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy.

  3. Trochu těsta můžeme obarvit kakaem.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C, necelou hodinu