Nepečený CHEESECAKE

08.05.2021

Ingredience:

  • neutrální rostlinný olej na vymazání formy
  • 250g karamelových sušenek Lotus, rozmixovaných
  • 100g másla, rozpuštěného a mírně zchladlého

NA NÁPLŇ

  • 3/4 sáčku mleté želatiny
  • 700g čerstvého smetanového sýra (lučina, philadelphia), o pokojové teplotě
  • 450g jogurtu řeckého typu
  • 85g krupicového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • vyškrábnutá dřeň z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu

NA SIRUP A DOKONČENÍ

  • 500ml šťávy z granátových jablek (koupíte ji např. v prodejnách zdravé výživy nebo arabských obchodech)
  • 120g krupicového cukru
  • 2 lžíce světlého kukuřičného sirupu (koupíte ve zdravé výživě)
  • hrst jadérek z granátového jablka na ozdobení 


1 Dno a stěny dortové formy o průměru 20cm potřete tence olejem a vyložte pečicím papírem. Zbylé přísady na sušenkový základ dejte do mísy a pomocí prstů zpracujte na drobenku. Upěchujte je ve stejnoměrné vrstvě na dno formy. Dobře vám poslouží například rovné dno nějaké silnostěnné sklenice. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na hodinu chladit. V chladničce uchováte 1 den.

2 Na náplň dejte do ohnivzdorné misky želatinu a 1,5 lžíce studené vody. Nechte 5-10 minut nabobtnat. Prošlehejte čerstvý smetanový sýr, jogurt, cukr, citronovou kůru a šťávu a vanilku dohladka.

3 Do kastrůlku nalijte asi 1cm vody, na kastrůlek postavte misku se želatinou a zahřívejte zhruba 2 minuty, až se rozpustí. Sejměte a za stálého šlehání ji vmíchejte do náplně.

4 Nalijte na připravený sušenkový zá- klad a párkrát bouchněte, abyste vypudili všechny bublinky. Uhlaďte povrch náplně, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky nejméně na 6 hodin ztuhnout. (Lze připravit až 2 dny předem a uchovat zakryté v chladu.)

5 Na sirup dejte do rendlíku šťávu z granátových jablek, cukr a kukuřičný sirup do rendlíku a za občasného míchání vařte cca 35-40 minut, až zhoustne a jeho množství je zhruba půl hrnku (125ml). Nechte vychladnout. (Lze připravit až 5 dní předem.) Před podáváním ho mírně zahřejte.

6 Cheesecake nakrájejte na dílky nožem namáčeným v horké vodě, pokapejte připraveným sirupem a ozdobte granátovými zrnky. 

Zdroj receptu: Apetitonline