Tradice na Velikonoce

08.03.2021

S příchodem jara má bezesporu řada z nás spojené Velikonoce. Svátek plný místních zvyků, obyčejů, ale i všeobecně více či méně dodržovaných tradic. K Velikonocům neodmyslitelně patří pomlázka - zejména dívkami tolik "oblíbená" pomůcka, kterou kluci či muži žehnají ženám zdraví (nebo to alespoň tvrdí) výměnou za kraslice, cukroví...a nebo štamprličku něčeho ostřejšího. Stejně jako pomlázka či kraslice, je zejména u starších generací stále přítomný Velikonoční beránek - odkaz k Beránku Božím, se kterým mají oslavu Velikonoc spojený křesťané po celém světě. 

V tomto článku bychom se chtěli zaměřit zejména na tradiční velikonoční pečení
Velikonoce bez beránka či mazance by nebyly ty pravé svátky jara. V mnoha rodinách se recepty dědí z generace na generaci, ale zároveň přibývá i spousta nových receptů. 

Možná také máte schovanou keramickou formu po babičce, což je opravdový poklad. V klasické formě se totiž nic nepřipálí a vaše výtvory půjdou lehce vyklopit. 
V dnešní době už máme formy, které se skládají ze dvou částí, a tak dosáhneme efektního 3D tvaru hotového výrobku. Zajíčci, slepičky i beránci budou na velikonočně prostřeném stole vypadat slavnostně ze všech stran.


S oblibou se v současné době používají i formy silikonové, kterých je nepřeberné množství a najdeme zde mnoho moderních a oblíbených tvarů.
Velkým hitem se u nás stali medvídci - domácí brumíci, které ženy rády pečou svým dětem, ale jistě je ocení i dospělí. Stálice, které dělají radost přes celý rok a my si myslíme, že by ani na Velikonoce neměly chybět.


Klasika nad klasiku - to jsou perníčky a linecké cukroví! Spousta krásných jarních tvarů - zvířátka, květinky aj. - i takové, které můžete zavěsit na oblíbený hrníček.
Nedočkavci je mají rádi "čisté", čili takové, jak je vytáhnete z trouby :-). A šikovné hospodyňky je rády zdobí. V dnešní době už to není takový problém, jelikož jsou v prodeji pomůcky na zdobení, které Vám tuto práci alespoň trochu usnadní.
Už jste zkoušeli dělat makové linecké cukroví s povidly? Pro všechny, kterým přijde klasické linecké tak trochu nuda. Je výborné, křehké už na druhý den a krásně voní. 

Makové linecké jsme zkoušeli péct už na Vánoce :-)
Makové linecké jsme zkoušeli péct už na Vánoce :-)

Když už jsme se rozepsali a dali pár tipů na pečení, tak nesmíme opomenout ratanové ošatky, které  Vám pomůžou připravit dokonalé čerstvé domácí pečivo (dalamánky, mini bochníčky chleba). Tvar a struktura ošatky se otiskne do těsta a vytvoří tak klasický vzhled bochníku. Využijete ji na kynutí těsta, uskladnění i servírování pečiva - mazance, pletýnky nebo vánočky. Navíc je můžete využít na dekoraci. 
Tip - Do ošatky dejte mech a na něj naskládejte velikonoční kraslice. Můžete dozdobit proutím nebo jarní rostlinkou v květináčku.